Merülési lehetőségek

Ahrax Csúcs / Dragonara barlang
Ez Málta északkeleti része. A felszínen sok barlang található, amelyekben számos alagút van. A bejárat egy szűk nyílás, melynek mélysége 3 - 10 méterig terjed. 10 percnyi sznorkelezés után ellehet érni azt a pontot, ahol két lehetőség kínálkozik - balra tengeri élőlényekben gazdag zátony és egy látványos szakadék, jobbra egy víz alatti bejárat egy nagy barlanghoz. A merülés során rengeteg cardinalfish, színes korallok és vörös szivacsok láthatók.

Anchor Öböl
Ha sok más merülőhelyen erős északkeleti szél akadályozza a merülést, olyankor az Anchor öböl egy ideális hely búvárkodni. Az alja fokozatosan lejt és 28 méteres mélységet ér el. A tenger fenekét rendkívül nagy kövek borítják, amelyek nagyon érdekes átúszásokat és alakzatokat kínálnak. Ezek ideálisak a polipok, fűrészes sügérek és a viszonylag nagyobb halak számára. Az öböltől körülbelül 150 méterre egy nagy barlang található. Az alja 10 méteren van és a búvárok könnyen megközelíthetik és megcsodálhatják a kupola alakú mennyezetet. Kicsivel a barlangon túl van egy nagy ablak egy kiálló szikla tetején. Merülés során általában láthatunk papagájhalakat, valamint közepes méretű fűrészes sügéreket, alkalmanként murénákat.

Billinghurst barlang
Gozo északi részén Reqqa csúcstól nyugatra található. A barlang bejáratának a felszínen található, az alja pedig 27 méteren van. Egy hosszú alagút, amelyet "vasúti alagút"-nak neveznek, egy másik a szikla mélyében levő barlanghoz vezet, ahol a búvárok egy levegős térben a felszínre tudnak jutni. A bejárat a Reqqa pontnál van. A barlang belsejében rengeteg vörös szivacs, cardinalfish, korallok és másfajta tengeri élőlények találhatók.
Maximális mélység 30 méter.

Blenheim Bombázó
A Bleinheim Bombázó egy II. Világháborús kétmotoros bombázó volt az angol légierőnél. A motorja és a szárnyai épek, a farok része azonban szétroncsolódott és most a roncs fő részétől több méterre fekszik. Ez egy nyílt vízben történő merülés 42 méteren, amely gondos tervezést igényel.

Carolita Uszály
A Carolita uszályt Marsamxett kikötőjéből, Manoel szigetről lehet megközelíteni. A búvároknak a roncs eléréséhez délnyugati irányba kell úszniuk, 10 - 15 méteres mélység között. A roncs körül a tengerfenék iszapos és teli van szórva különféle tárgyakkal. Pl: kórházi ágyakkal, kerekes székekkel.
Maximális mélység 22 méter.

Cirkewwa
Ez a sziget északi részén található hely, régóta a búvárok kedvenc merülő helyszíne, elsősorban azért, mert egy látványos 8 - 30 méterig terjedő szakadék része. Található itt egy barlang amely tetején egy nagy nyílás van és egy szűk szikla hidat alkot. Ezen a kapun könnyen átjuthatnak. A fal egyik üregében Madonna szobor is található.
Maximális mélység: 36 méter.

Cominotto Zátony
Comino északnyugati csücskénél található kisebb sziget. Cominotto-tól északnyugatra van egy víz alatti zátony. Ez egy hajós merülőhely.
Az átlag mélység 18 méter a maximális pedig 36 méter.

Crocodile szikla és korall barlang
A krokodil alakú szikla Dwejra és Fungus szikla közötti partszakasznál található. Akár hajóval akár a sziklás parttól megközelíthető. A szikla függőlegesen megy le 38 méterig, ahol a tenger fenék nagy kövekkel van borítva. A barlang bejáratától tovább haladva eljuthatunk a korall barlangba. Ez egy óriási félkör alakú nyílás, amely 20 méteren ível át a homokos fenék fölött. Itt láthatók: különféle korallok, szivacsok és nagyon ritkán tengeri aranyhalak.
Maximális mélység: 45 méter.

Delimara Csúcs
A Delimara félsziget Marsaxlokk- on túl van. Egy kicsi négyszögletes szikla, amely a merülőhelyet jelöli. Egy víz alatti zátony kezdődik körülbelül 9 méternél és fokozatosan lemegy 12 méterig, ahol egy függőlegesen 25 méterig szikla van. Itt található egy barlang is, amin keresztül visz egy alagút, amely közvetlenül visszavezet a zátony tetejéhez.

Double Arch zátony
A merülőhely kis távolságra található a Xwieni - öböltől keletre, Gozo északi partjánál. A közelben két egymástól különálló nyílás fekszik egy függőleges sziklafalon, amely Double Arch zátonyként ismert. Kis barrakudák hatalmas rajai láthatók.
Maximális mélység 36 méter.

Dwejra Csúcs
Málta egyik leglátványosabb merülő helyszín, ahol a víz mélység (60 méter). és rengeteg barlang található. A 35 méter hosszú alagút, a szárazföldtől a nyílttengerig húzódik. Ezt a merülést haladó búvároknak ajánljuk.

Fessej Szikla
Mgarr kikötő déli partjához közel található a Mgarr - xini nyilás ahol ez a merülőhely található. A Fessej szikla egy magas kör alakú függőleges sziklaoszlop, amely körülbelül 15 méterrel nyúlik a víz felé és függőlegesen 50 méterre húzódik le a tengerfenékre számos nagy kő közé.
A merülőhely átlagos mélysége 30 méter. Maximális mélység: 50 méter.  

További merülési lehetőségek

Fungus Szikla
A Fungus egy magas szikla, mely Dwejra Bay-ben található, Gozo nyugati partjánál. Elérhetősége csak hajóval lehetséges. Az átlag mélység 40 méter. Ennek az elszigetelt sziklának van egy víz alatti átjárója az északi részre. A víz alatti látvány különlegesen emlékezetes, amely függőleges falakból, hasadékokból és barlangokból áll. Felfele nézve surun látható tonhal és barrakuda. A szikla falai fedve vannak korallokkal, tengeri sünnel és rendkívüli szép piros színekkel.

Ghar Barlang
Ghar Lapsi egy halász falu, amely a déli partnál található. Könnyen megközelíthető a part, ahonnan a merülés elkezdődik.
Merülési mélysége 15 és 20 méter között van.

Ghasri Völgy
A merülési pontja Reqqa és Forna között található, Gozo északi részén. A Ghasri Völgy egy látványos mély árok, mely kitágul ahogy mélyül a tenger. Ez a merülési hely más néven is ismert: Blue Dome vagy Cathedral Cave. Merülési lehetőségek adottak minden szintű tudású búvároknak. Az elején sekély a víz majd ahogy mélyül a tenger, akár 30 méterre is lelehet merülni. Lehetséges találkozni tengeri keszeggel, skorpió-hallal és néha átkeresztezhet egy csikóhallal is.

Il - Kantra
Fekvése nyugaton található Mgarr ix - Xini bejáratánál. A nyugati oldal bejárati nyílásánál pompás és ritka halak találhatók. Mint például repülőhal, keszeg, skorpióhal illetve tintahal.
Merülési mélység maximum 14 méter.

Irqieqa Point
Ez a kis szigetrész Comino dél - nyugati részénél található. A víz itt különlegesen tiszta és gazdag színes halakban.
Maximális mélység: 50 méter.

Lantern
Ez egy hajósmerülés , ami 6 méterről kezdődik. Az úgy mond "kémény" bejárathoz egy szűkős alagút vezet , ahol a mélység 16 méter. Az alagút pont annyira széles, hogy a búvárok ne érjenek hozzá a falhoz. Az alagút után a búvárok egy nagyszerű úszáshoz alkalmas helyre jutnak a stabil szikla alatt ahol különböző halak kísérik őket végig.
Maximum mélység: 50 méter.

Marfa
Marfa egy parti merülés és a sekélyes Lagoon-tól indul. A mélysége 18 méter. Nem messze ettől a helytől megtalálható egy szobor Madonna-ról, amelyet egy helyi búvár klub helyezett oda.
Maximális mélység: 25 méter.

Merkanti Zátony
Ez a zátony St. Julian's Bay-hez tartozik. Ajánlatos hajóval megközelíteni, de erős jó úszok elérhetik akár saját maguk is. Sok különböző halfajta található és remek lehetőségek a fotózáshoz.

Mgarr ix - Xini
A Mgarr ix - Xini nem egy engedélyezett merülési hely. Megközelíteni ezért a Ta Cenc Hotel magán tengerpartjáról lehet. Ez a merülési hely nagyon közkedvelt fotózás szempontjából, hisz több különleges halfajta él ezen a részen és egy barlang is található itt.
Maximális mélység: 14 méter.

San Dimitri Point
San Dimitri Point a legnagyobb része Gozo-nak nyugatra. Ez egy nagyon lenyűgöző szikla rész, csak hajóval lehet megközelíteni. A merülés első része könnyű, majd egy leszakadt szikla következik, amelyen egy lyuk található, amelyen könnyen átlehet úszni. Merülés közben találkozhatunk barracuda rajjal és különböző halrajokkal.
Maximális mélység: 50 méter.

The Tugboat Rozi
Málta északi részén található Marfa Point. A régi móló mellett kb. 135 méterre van ez a vontatóhajó. Ez a hajó 40 méter mélyre lett szándékosan elsüllyesztve 1991-ben, ahol homokágyon fekszik a tengerfenéken. A hajó eredeti felszereltsége a belső részben ugyanúgy van, mint ahogy elsüllyesztették. Ez a merülési helyszín Málta egyik legkülönlegesebb merülése.
Maximális mélység: 40 méter.

St. Marija Caves
Comino szigeténél található ez a barlang, ami különleges látványt nyújt. Ez egy kitűnő második merülési helyszín. Az itt található barlang nagyon szép, fényképezéshez különösen alkalmas ez a hely. Rengeteg üveghallal találkozhatunk.
Maximális mélység: 20 méter.

És még további merülési lehetőségek

Xlendi Reef
A Xleendi reef a Xlendi Bay közepében helyezkedik. Egy része a zátonynak, külsőleg egy ananászra hasonlít, amely kilátszik a felszín fölé 1 méterre. Rengeteg csoportos közepes testű hallal találkozhatunk és különböző színpompás kisebb halakat is láthatunk.
Maximális mélység: 25 méter.

Reqqa Point
Gozo északi oldalának különleges része. A part sziklás, és a hullámzás miatt nehéz merülésnek mondható, de ennek ellenére fantasztikus élményt biztosít. A zátony 30 méter mélységgel kezdődik, és 60 méteres maximum mélységgel rendelkezik. Csak haladó búvároknak ajánljuk.
Maximális mélység: 60 méter.

Wied iz Zurrieq
Wied iz- Zurrieq egy völgy Málta déli részén a "Blue Grotto"-nál. A völgy folytatása lejtősen ereszkedik a víz alá. A bejárata egy kis kiépített partról indul. A tenger fenék sziklás és az áramlatok miatt ezt figyelembe kell venni. A völgy szájánál található egy kicsi barlang. Mélysége akár 30 méter is lehet. Ez a hely éjszaka tele van rákokkal.

St.Paul's Bay Island
St.Paul's Bay sziget nyugatra található. Az egyetlen lehetőség a megközelítéséhez hajóval történik. St.Paul's Bay- nek különféle merülési részei vannak. Beleértve St.Paul-nál a hajóroncsot. Ezen a helyen ugyan csak található egy Madonna-szobor. A másik lehetséges merülés a nyílt vízen lévő zátony. Itt sok színes hal szépíti a látványt. A harmadik merülési lehetőség St.Paul's völgy ami a két sziget között fekszik.
Maximális mélység: 25 méter.

Xlendi Cave
Xlendi Bay-nél található merülési helyszín. A barlang egy ívelt alagút amely átér az egyik sziklafal oldalról a másikra, vége egyenletesen bevan takarva szikladarabokkal. Itt sokszor láthatóak különböző halak, szép különleges variációkban. A barlang falai színesek tengeri csillagoktól. Maximális mélység: 12 méter.

The Blue Hole and the Chimney
Ez a hely Azure Window-al szemben helyezkedik el, Dwejra Point alsó részében. Ez Gozo egyik leglátványosabb merülési helye. Az egyetlen kényelmetlenség a parkoló és a vízbemeneteli hely közötti nagyobb távolság. A merülést a "Kék lyuk"-ban kezdjük aminek legnagyobb mélysége 26 méter. 6 méter mélyen már kitudunk úszni a nyílt vízre. A kapuval szemben egy nagy barlang található. Innen nézve, a "Blue Hole"-n áthatoló nap sugarainak hihetetlen fényjátékát láthatjuk. Ez a merülés egy határtalan élményt jelent. A "kémény" 20 és 5 méter között majdnem teljesen függőlegesen van és a a búvárok csak egymás után tudnak elférni. Ez a merülési hely kiváló víz alatti fényképezéshez.
Maximális mélység: 50 méter.

Um El Faroud
Az Um El Faroud tankerhajót 1998-ban süllyesztették el a búvárok számára. A hajó nagy javításon volt a Málta-i hajójavítóban. Itt a felújítás közben robbanás történt aminek következtében 9 máltai hajó munkás vesztette életét. 3 évig volt a vallettai kikötőben, most a búvárok egyik kedvenc merülő helye Wied iz-Zurrieq homokos aljzatán. Kormány kerék ablaka felett lévő részben emléktáblával. Az Um El Faroud súlya 10000 t és hosszúsága 115 méter. Ez a hajóroncs alkalmas roncsbúvár tanfolyamok elvégzéséhez is. Ezen a helyen találkozhatunk tintahalakkal és barrakudákkal.
Maximális mélység: 36 méter.

Cím

9 Belvedere, Gzira
Malta

Telefon

+356 99 365363 (Viberen is hívható)
+356 99 128169

Közösségi média