Málta, az EU legkisebb országa

Lagoon Dive Centre Malta
Lagoon Dive Centre Malta
Lagoon Dive Centre Malta
Lagoon Dive Centre Malta
Lagoon Dive Centre Malta

Alig kétórányi repülőút megtétele után egy különleges, a megszokottól teljesen eltérő világban találjuk magunkat. A Földközi-tenger szívében, Szicíliától alig 90 km-re délre, Málta és testvérszigetei Gozo és Comino várják kíváncsi látogatóikat.

A mintegy 316 km2-en elterülő aprócska országra többszörösen is igaz a mondás: kicsi a bors de erős. Fél Budapest nagyobb ország alig 400.000 lakosa békés jólétben, stabil gazdasági körülmények között, meglepő biztonságban él. Többek között ennek a kiegyensúlyozott, nyugodt életformának köszönhető, hogy oly sokan keresik fel a szigeteket minden évben.

Málta azonban több, mint egy békés szigetcsoport a Földközi-tenger térségében. Az évi közel 1,3 millió turistát Málta több mint 7000 éves történelme, rengeteg történelmi, építészeti és kulturális emléke, látnivalói, kulturális fesztiváljai, nyüzsgő éjszakai élete vonzzák.

Málta mindemellett a sportrajongók szigete. A kristálytiszta tenger, a barlangokkal és sziklákkal tagolt partszakaszok igazi búvárparadicsomot rejtenek. A vízisportok mellett a szárazföldi sportok szerelmesei is kedvükre túrázhatnak, biciklizhetnek a dimbes-dombos szigeteken. A merészebbek a déli sziklafalak megmászásával is próbálkozhatnak gyakorlott máltai vezetők segítségével.

Lagoon Dive Centre Malta
Lagoon Dive Centre Malta
Lagoon Dive Centre Malta

Máltán nincsenek nagy áruházak, csak egy nagyobb bevásárlóközpont van Floriana-ban. A legtöbb üzlet kicsi és egyfajta árut forgalmaz; ezenkívül vásárolhatunk a szabadtéri piacokon és az állami vagy önkormányzati kézműves központokban. Alacsonyak az árak a piacokon és a gozó-i kis standokon, különösen, ha egynél több árucikket vásárolunk. Alkudozni ne próbáljunk, itt nem divat. A boltok legnagyobb választékát Vallettában és Sliemában találjuk, bár a legtöbb üdülőhelyen is nagyon megnőtt az áruválaszték az utóbbi időben. Gozón a legfontosabb bevásárló helyek Victoria, Xlendi és Marsalforn. A máltai boltok heti hat napon tartanak nyitva 9-19 óráig. A legtöbbjük ebédidőben két órára bezár, és vasárnap is zárva tartanak. A nemzetközi márkák találhatóak Body Shop, Benetton, Gucci és Cardin -, de érdemesebb a helybéli termékek közül választani. Ezek közül is elsősorban mdina-i üveget, amely gyakran türkizkék színű, bár futtatott zöld árnyalatokban és barnában is kapható.

De találhatunk a papírnehezékektől kezdve a szép vázákon keresztül a tálakig és a hamutartókig mindenféle kézzel készített tárgyat. Ta'Qaliban megtekinthetjük az üvegkészítés folyamatát, termékeiket pedig a szigeteken mindenütt árulják. Az ezüst ötvösmunka szintén egyedülálló: a máltai ezüst híres a tisztaságáról. Karkötőket, gyűrűket és máltai kereszteket készítenek belőle. Arany is kapható mindenfelé: az ékszerkészítés évszázados múltú. Sok ékszerkészítőt találhatunk Vallettában, Sliemában, St. Julian's városában és a vallettai Máltai kézműves Centrumhoz és a Ta'Qali kézműves faluhoz hasonló bemutatótermekben.

Málta fővárosa Valletta, a város, melyet "úriemberek építettek úriembereknek". A 16.századbeli épületek remek állapotban maradtak fenn, gyönyör, de szerencsére nem túl hosszú sétával bejárhatóak a műemlékek. A fővárosba a Városkapun keresztül érkezünk. Csodálatos tereken, paloták között végighaladva érkezünk a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionáló Auberge de Castille palotához. A spanyol lovagok által kialakított Upper Barrakka Parkból lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Egyéb információ

Népsűrűség: 107,5 km2 

Népcsoportok: máltai (96%), brit 

Közigazgatási beosztás: 6 körzet 

Fekvés: Dél-Európa, Földközi-tengeri sziget, Szicíliától délre fekszik 

Országhívószám: 356 

Autójelzés:

Államforma: köztársaság 

Főváros: Valletta 

Hivatalos nyelv: máltai, angol 

Nagyobb városok: Birkirkara, Qormi, Hamrun, Sliema, Mosta, Victoria, Zabbar

Ünnepnapok:
Január 1.: Újév
Február 10.: Szent Pál hajótörésének ünnepe
Március 19.: Szent József ünnepe
Március 31.: Nemzeti ünnep - A szabadság napja
Április: Húsvét
Május 1.: Munka ünnepe
Június 7.: Sette Giugno
Június 29.: Szent Péter és Szent Pál napja
Szeptember 8.: A győzelem napja - Regatta
Szeptember 21.: Függetlenség Napja
November: Nemzetközi Kórusfesztivál
December 8.: A szeplőtelen fogantatás napja
December 13.: A köztársaság napja
December 25.: Karácsony

Cím

9 Belvedere, Gzira
Malta

Telefon

+356 99 365363 (Viberen is hívható)
+356 99 128169

Közösségi média