Merülési lehetőségek

Ahrax Csúcs / Dragonara barlang:
Ez Málta északkeleti része. A felszínen sok barlang található, amelyekben számos alagút van. A bejárat egy szűk nyílás, melynek mélysége  3 - 10 méterig terjed. 10 percnyi sznorkelezés után ellehet érni azt a pontot, ahol két lehetőség kínálkozik - balra tengeri élőlényekben gazdag zátony és egy látványos szakadék, jobbra egy víz alatti bejárat egy nagy barlanghoz. A merülés során rengeteg cardinalfish, színes korallok és vörös szivacsok láthatók.

Anchor Öböl:
Ha sok más merülőhelyen erős északkeleti szél akadályozza a merülést,  olyankor az Anchor öböl egy ideális hely búvárkodni. Az alja fokozatosan lejt és 28 méteres mélységet ér el. A tenger fenekét rendkívül nagy kövek borítják, amelyek nagyon érdekes átúszásokat és alakzatokat kínálnak. Ezek ideálisak a polipok, fűrészes sügérek és a viszonylag nagyobb halak számára. Az öböltől körülbelül 150 méterre egy nagy barlang található. Az alja 10 méteren van és a búvárok könnyen megközelíthetik és megcsodálhatják a kupola alakú mennyezetet. Kicsivel a barlangon túl van egy nagy ablak egy kiálló szikla tetején. Merülés során általában láthatunk papagájhalakat, valamint közepes méretű fűrészes sügéreket, alkalmanként murénákat.

Billinghurst barlang:
Gozo északi részén Reqqa csúcstól nyugatra található. A barlang bejáratának a felszínen található, az alja pedig 27 méteren van. Egy hosszú alagút, amelyet "vasúti alagút"-nak neveznek, egy másik a szikla mélyében levő barlanghoz vezet, ahol a búvárok egy levegős térben a felszínre tudnak jutni. A bejárat a Reqqa pontnál van. A barlang belsejében rengeteg vörös szivacs, cardinalfish, korallok és másfajta tengeri élőlények találhatók.
Maximális mélység 30 méter.

Blenheim Bombázó:
A Bleinheim Bombázó egy II. Világháborús kétmotoros bombázó volt az angol légierőnél. A motorja és a szárnyai épek, a farok része azonban szétroncsolódott és most a roncs fő részétől több méterre fekszik. Ez egy nyílt vízben történő merülés 42 méteren, amely gondos tervezést igényel.

Carolita Uszály:
A Carolita uszályt Marsamxett kikötőjéből, Manoel szigetről lehet megközelíteni. A búvároknak a roncs eléréséhez délnyugati irányba kell úszniuk, 10 - 15 méteres mélység között. A roncs körül a tengerfenék iszapos és teli van szórva különféle tárgyakkal. Pl: kórházi ágyakkal, kerekes székekkel. Maximális mélység 22 méter.

Cirkewwa:
Ez a sziget északi részén található hely, régóta a búvárok kedvenc merülő helyszíne, elsősorban azért, mert egy látványos 8 - 30 méterig terjedő szakadék része. Található itt egy barlang amely tetején egy nagy nyílás van és  egy szűk szikla hidat alkot. Ezen a kapun könnyen átjuthatnak. A fal egyik üregében Madonna szobor is található. Maximális mélység: 36 méter.

Cominotto Zátony:
Comino északnyugati csücskénél található kisebb sziget. Cominotto-tól északnyugatra van egy víz alatti zátony. Ez egy hajós merülőhely. Az átlag mélység 18 méter a maximális pedig 36 méter.

Crocodile szikla és korall barlang:
A krokodil alakú szikla Dwejra és Fungus szikla közötti partszakasznál található. Akár hajóval akár a sziklás parttól megközelíthető. A szikla függőlegesen megy le 38 méterig, ahol a tenger fenék nagy kövekkel van borítva. A barlang bejáratától tovább haladva eljuthatunk a korall barlangba. Ez egy óriási félkör alakú nyílás, amely 20 méteren ível át a homokos fenék fölött. Itt láthatók: különféle korallok,  szivacsok és nagyon ritkán tengeri aranyhalak. Maximális mélység: 45 méter.

Delimara Csúcs:
A Delimara félsziget Marsaxlokk- on túl van. Egy kicsi négyszögletes szikla, amely a merülőhelyet jelöli. Egy víz alatti zátony kezdődik körülbelül 9 méternél és fokozatosan lemegy 12 méterig, ahol egy függőlegesen 25 méterig szikla van. Itt található egy barlang is, amin keresztül visz egy alagút, amely közvetlenül visszavezet a zátony tetejéhez.

Double Arch zátony:
A merülőhely kis távolságra található a Xwieni - öböltől keletre, Gozo északi partjánál. A közelben két egymástól különálló nyílás fekszik egy függőleges sziklafalon, amely Double Arch zátonyként ismert. Kis barrakudák hatalmas rajai láthatók. Maximális mélység 36 méter.

Dwejra Csúcs:
Málta egyik leglátványosabb merülő helyszín, ahol a víz mélység (60 méter). és rengeteg barlang található. A 35 méter hosszú alagút, a szárazföldtől a nyílttengerig húzódik. Ezt a merülést haladó búvároknak ajánljuk.

Fessej Szikla:
Mgarr kikötő déli partjához közel található a Mgarr - xini nyilás ahol ez a merülőhely található. A Fessej szikla egy magas kör alakú függőleges sziklaoszlop, amely körülbelül 15 méterrel nyúlik a víz felé és függőlegesen 50 méterre húzódik le a tengerfenékre számos nagy kő közé.
A merülőhely átlagos mélysége 30 méter. Maximális mélység: 50 méter.  

Fungus Szikla:
A Fungus egy magas szikla, mely Dwejra Bay-ben található, Gozo nyugati partjánál. Elérhetősége csak hajóval lehetséges. Az átlag mélység 40 méter. Ennek az elszigetelt sziklának van egy víz alatti átjárója az északi részre. A víz alatti látvány különlegesen emlékezetes, amely függőleges falakból, hasadékokból és barlangokból áll. Felfele nézve surun látható tonhal és barrakuda. A szikla falai fedve vannak korallokkal, tengeri sünnel és rendkívüli szép piros színekkel.

Ghar Barlang:
Ghar Lapsi egy halász falu, amely a déli partnál található. Könnyen megközelíthető a part, ahonnan a merülés elkezdődik. Merülési mélysége 15 és 20 méter között van.

Ghasri Völgy:
A merülési pontja Reqqa és Forna között található, Gozo északi részén. A Ghasri Völgy egy látványos mély árok, mely kitágul ahogy mélyül a tenger. Ez a merülési hely más néven is ismert: Blue Dome vagy Cathedral Cave. Merülési lehetőségek adottak minden szintű tudású búvároknak. Az elején sekély a víz majd ahogy mélyül a tenger, akár 30 méterre is lelehet merülni. Lehetséges találkozni tengeri keszeggel, skorpió-hallal és néha átkeresztezhet  egy csikóhallal is.

Il  - Kantra:
Fekvése nyugaton található Mgarr ix - Xini bejáratánál. A nyugati oldal bejárati nyílásánál pompás és ritka halak találhatók. Mint például repülőhal, keszeg, skorpióhal illetve tintahal. Merülési mélység maximum 14 méter.

Irqieqa Point:
Ez a kis szigetrész Comino dél - nyugati részénél található. A víz itt különlegesen tiszta és gazdag színes halakban. Maximum mélység: 50 méter.

Lantern:
Ez egy hajósmerülés , ami 6 méterről kezdődik. Az úgy mond "kémény" bejárathoz egy szűkős alagút vezet , ahol a mélység 16 méter. Az alagút pont annyira széles, hogy a búvárok ne érjenek hozzá a falhoz. Az alagút után a búvárok egy nagyszerű úszáshoz alkalmas helyre jutnak a stabil szikla alatt ahol különböző halak kísérik őket végig. Maximum mélység: 50 méter.

Marfa:
Marfa egy parti merülés és a sekélyes Lagoon-tól indul. A mélysége 18 méter. Nem messze ettől a helytől megtalálható egy szobor Madonna-ról, amelyet  egy helyi búvár klub helyezett oda. Maximum mélység: 25 méter.

Merkanti Zátony:
Ez a zátony St. Julian's Bay-hez tartozik. Ajánlatos hajóval megközelíteni, de erős jó úszok elérhetik akár saját maguk is. Sok különböző halfajta található és remek lehetőségek a fotózáshoz.

Mgarr ix - Xini:
A Mgarr ix - Xini nem egy engedélyezett merülési hely. Megközelíteni ezért a Ta Cenc Hotel magán tengerpartjáról lehet.  Ez a merülési hely nagyon közkedvelt fotózás szempontjából, hisz több különleges halfajta él ezen a részen és egy barlang is található itt. Maximum mélység: 14 méter.

San Dimitri Point:
San Dimitri Point a legnagyobb része Gozo-nak nyugatra. Ez egy nagyon lenyűgöző szikla rész, csak hajóval lehet megközelíteni. A merülés első része könnyű, majd egy leszakadt szikla következik, amelyen egy lyuk található, amelyen könnyen átlehet úszni. Merülés közben találkozhatunk  barracuda rajjal és különböző halrajokkal. Max. mélység: 50 méter.

The Tugboat Rozi:
Málta északi részén található Marfa Point. A régi móló mellett kb. 135 méterre van ez a vontatóhajó. Ez a hajó 40 méter mélyre lett szándékosan elsüllyesztve 1991-ben, ahol homokágyon fekszik a tengerfenéken. A hajó eredeti felszereltsége a belső részben ugyanúgy van, mint ahogy elsüllyesztették. Ez a merülési helyszín Málta egyik legkülönlegesebb merülése. Maximális mélység: 40 méter.

St. Marija Caves:
Comino szigeténél található ez a barlang, ami különleges látványt nyújt. Ez egy kitűnő második merülési helyszín. Az itt található barlang nagyon szép, fényképezéshez különösen alkalmas ez a hely. Rengeteg üveghallal találkozhatunk. Maximális mélység: 20 méter.

Xlendi Reef:
A Xleendi reef a Xlendi Bay közepében helyezkedik. Egy része  a zátonynak, külsőleg egy ananászra hasonlít, amely kilátszik a felszín fölé 1 méterre. Rengeteg csoportos közepes testű hallal találkozhatunk és különböző színpompás kisebb halakat is láthatunk. Maximális mélység: 25 méter.

Reqqa Point:
Gozo északi oldalának különleges része. A part sziklás, és a hullámzás miatt nehéz merülésnek mondható, de ennek ellenére fantasztikus élményt biztosít. A zátony 30 méter mélységgel kezdődik, és  60 méteres maximum mélységgel rendelkezik. Csak haladó búvároknak ajánljuk. Maximális mélység: 60 méter.

Wied iz Zurrieq:
Wied iz- Zurrieq egy völgy Málta déli részén a "Blue Grotto"-nál. A völgy folytatása lejtősen ereszkedik a víz alá. A bejárata egy kis kiépített partról indul. A tenger fenék sziklás és az áramlatok miatt ezt figyelembe kell venni. A völgy szájánál található egy kicsi barlang. Mélysége akár 30 méter is  lehet. Ez a hely éjszaka tele van rákokkal.

St.Paul's Bay Island:
St.Paul's Bay sziget nyugatra található. Az egyetlen lehetőség a megközelítéséhez hajóval történik. St.Paul's Bay- nek  különféle  merülési részei vannak. Beleértve St.Paul-nál a hajóroncsot. Ezen a helyen ugyan csak található egy Madonna-szobor. A másik lehetséges merülés a nyílt vízen lévő zátony. Itt sok színes hal szépíti a látványt. A harmadik merülési lehetőség St.Paul's völgy ami a két sziget között fekszik. Max. mélység: 25 méter.

Xlendi Cave:
Xlendi Bay-nél található merülési helyszín. A barlang egy ívelt alagút amely átér az egyik sziklafal oldalról a másikra, vége egyenletesen bevan takarva szikladarabokkal. Itt sokszor láthatóak különböző halak, szép különleges variációkban. A barlang falai színesek tengericsillagoktól. Max. mélység: 12 méter.

The Blue Hole and the Chimney:
Ez a hely Azure Window-al szemben helyezkedik el, Dwejra Point alsó részében. Ez Gozo egyik leglátványosabb merülési helye. Az egyetlen kényelmetlenség a parkoló és a vízbemeneteli hely közötti nagyobb távolság. A merülést a "Kék lyuk"-ban kezdjük aminek legnagyobb mélysége 26 méter. 6 méter mélyen már kitudunk úszni a nyílt vízre. A kapuval szemben egy nagy barlang található. Innen nézve, a "Blue Hole"-n áthatoló nap sugarainak hihetetlen fényjátékát láthatjuk.  Ez a merülés egy határtalan élményt jelent. A "kémény" 20 és 5 méter között majdnem teljesen függőlegesen van és a  a búvárok csak egymás után tudnak elférni. Ez a merülési hely kiváló víz alatti fényképezéshez. Max. mélység: 50 méter.

Um El Faroud:
Az Um El Faroud tankerhajót 1998-ban süllyesztették el a búvárok számára. A hajó nagy javításon volt a Málta-i hajójavítban. Itt a felújítás közben robbanás történt aminek következtében 9 máltai hajó munkás vesztette életét. 3 évig volt a vallettai kikötőben, most a búvárok egyik kedvenc merülő helye Wied iz-Zurrieq homokos aljzatán. Kormány kerék ablaka felett lévő részben emléktáblával. Az Um El Faroud súlya 10000 t és hosszúsága 115 méter. Ez a hajóroncs alkalmas roncsbúvár tanfolyamok elvégzéséhez is. Ezen a helyen találkozhatunk tintahalakkal és barakudákkal. Max. mélység: 36 méter.