Fakultatív programok Máltán

VALETTA - A LOVAGOK VÁROSA
(Hétfő - Félnap)

A városnézés során előszőr a felső Barakka kertbe látogatunk el, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a Grand Harbour-ra, majd kellemes séta Valetta központjában. Itt a  Szent János - Társ Katedrálist és a katedrális legdrágább kincsét, Caravaggio festményt (melyen Szent János lefejezése látható) tekintjük meg. Ezután szabadidőt biztosítunk vásárlásra.


MÁLTAI SZIGETTURA
(Péntek - Egésznapos)

Egésznapos kirándulásunk során felkeressük a helyi kézműveseket ahol tipikus máltai kézműipari termékeket állitanak elő. A városi árakhoz képest jóval kedvezőbben vásárolhatunk különböző üveg, ezüst, filigree, stb. termékeket. Ezután látogatást teszünk Málta első városába, Mdina-ba, melyet a helyiek csak "Csendes városnak" neveznek. A városban megpillantva Mdina várfalát a IX. Századba repülünk vissza. Pillanatok alatt a múltban érezzük magunkat, a középkor szele csap meg bennünket a szűk kis utcákon. Megtekintjük a Szent Pál katedrálist és majd kiérve a várfalhoz csodálatos panoráma tárul elénk. Mdina után Rabatba felkeressük a Szent Pál barlangját (St. Paul's Grotto). Egy igazi máltai ebéd elfogyasztása után a Dingli szikláknál csodálatos panoráma nyílik a tengerre, ahol érdemes pár fényképet készíteni. A program végén Mostára utazunk, ahol megtekintjük a híres Mosta-i Dómot mely Európában a 3. legnagyobb kupolával rendelkezik. A részvételi díj az ebéd árát is tartalmazza.


GOZOI KIRÁNDULÁS
(Kedd / Szombat - Egésznapos)

Gozó Calypso szigete. A legenda szerint az a hely, ahol Calypso elbuvölte Odüsszeuszt és hét évig révületben tartotta. Az út során ellátogatunk Xahra-ba, ahol a megalitikus Ggantija templomot látogatjuk meg. A helyi emberek úgy tartják hogy egy hatalmas istenasszony építette a templomot egyetlen éjszaka alatt. A szigeteken ez a legosibb templom több mint hétezer éves múltra tekint vissza (régebbi mint a piramisok) Tovább haladva Gozó délnyugati része felé Dwejra-t nézzük meg melyet a híres "kék ablak" (Azure Window néven is ismernek. (Innen gyönyöru kilátás nyílik a tengerre). Lehetőség nyílik kis motoros csónakok segítségével akár ki is hajózni hozzá (az ár nem tartalmazza). A kalózok is használták ezt a partszakaszt mert remek búvó és kiköto hely volt a számukra. Ebéd után tovább utazás Xlendibe (a szép kis halászfaluba) vagy Marsalforn-ba (mely a "pékségek kikötője" nevet kapta és a tehetosebb gozóiak üdülohelye volt). A kirándulás Gozo fővárosában ér véget, Victoria-ban a Katedrális és egy érdekes történelmi film megtekintésével. Itt szabadidot biztosítunk vásárlásra is. Mgarr-on keresztül érkezünk vissza a szállodába.


KÉK BARLANG, MARSAXLOKK
(Csütörtök / Vasárnap - Félnap)

A program során Wied iz-Zurrieq városka érintésével érkezünk meg a festôi szépségű Blue Grotto-hoz (Kék Barlang) ahol hajóra szállva megcsodáljuk az izgalmas és színes barlanghasadékokat (motorcsónakjegy nincs az árban). Ezután elutazunk a sziget legdélebbi pontján fekvô halászfaluba, Marsaxlokk-ba, ahol a szabadidô alatt lehetôségünk nyílik vásárlásra. Marsaxlokkban találjuk a képeslapokból ismert, élénk szinekkel tarkított halászcsónakokat a Luzzukat. (Nincs Magyar idegenvezető).


A TÖRTÉNELEM ELÖTTI TEMPLOMOK
(Szombat - Félnap)

A félnapos kirándulásunk során, a sziget déli részén utazva felkeresünk 3 megalitikus templomot Tarxien-ben melyek idoszámításunk elott 3000. évvel épültek. Ezek a templomok Málta leghíresebb történelmi épületei melyek a világon egyedülállóak. Ezután ellátogatunk a sziget legdélebbi pontján fekvo Ghar Dalamba ahol egy több ezer éves barlangot nézünk meg, melyben a vaskorszakból származó állati csontokat (törpevíziló, törpeelefánt) láthatunk. Utána megtekintjük Hagar Qim templomot mely feltehetően ie. 3000 - 3500 között épült. A templom nevezetessége, hogy kizárólag mészkobol épült és csodálatos kilátással Filfla szigetecskére. A program szombatonként indul. (Nincs Magyar idegenvezető).


SZICÍLIAI TÚRA
(Változó napokon - egész napos, ebéd nélkül