Málta, az EU legkisebb országa

Alig kétórányi repülőút megtétele után egy különleges, a megszokottól teljesen eltérő világban találjuk magunkat. A Földközi-tenger szívében, Szicíliától alig 90 km-re délre, Málta és testvérszigetei Gozo és Comino várják kíváncsi látogatóikat.

A mintegy 316 km2-en elterülő aprócska országra többszörösen is igaz a mondás: kicsi a bors de erős. Fél Budapest nagyobb ország alig 400.000 lakosa békés jólétben, stabil gazdasági körülmények között, meglepő biztonságban él. Többek között ennek a kiegyensúlyozott, nyugodt életformának köszönhető, hogy oly sokan keresik fel a szigeteket minden évben.

Málta azonban több, mint egy békés szigetcsoport a Földközi-tenger térségében. Az évi közel 1,3 millió turistát Málta több mint 7000 éves történelme, rengeteg történelmi, építészeti és kulturális emléke, látnivalói, kulturális fesztiváljai, nyüzsgő éjszakai élete vonzzák.

 

Málta mindemellett a sportrajongók szigete. A kristálytiszta tenger, a barlangokkal és sziklákkal tagolt partszakaszok igazi búvárparadicsomot rejtenek. A vízisportok mellett a szárazföldi sportok szerelmesei is kedvükre túrázhatnak, biciklizhetnek a dimbes-dombos szigeteken. A merészebbek a déli sziklafalak megmászásával is próbálkozhatnak gyakorlott máltai vezetők segítségével.

Sokan tartják úgy, a nyári vakáció alatt feltétlenül el kell mélyíteni az idegen nyelvek ismeretét egy-egy párhetes hazai vagy külföldi nyelvtanfolyamon. Az eredeti, nyelvi környezet nagyon sokat segít a nyelvgyakorlásban, hát még ha ezt egy olyan országban tesszük, mint Málta. Sok diák azért választja Máltát angoltanulásra, mert a sziget nem csak megfelelő nyelvi környezetet, professzionálisan felkészült máltai és brit nyelvtanárokat, de hamisítatlan mediterrán hangulatot, sok látnivalót és forgatagos, színes életet kínál a látogatóknak. Ami a szülőket is biztosan meggyőzi az a szigetország közbiztonsága. Itt nem kell attól félni, hogy éjszaka a parton sétálókat molesztálják, esetleg kirabolják. A közbiztonság szó erre szinte ismeretlen fogalom, ugyanis nem tudják, milyen az, amikor nincsenek teljes biztonságban Az Európa szerte nagyon kedvelt nyaralóhelyet azonban nem csak nyáron lepik el a tanulni vágyók. Az iskolák egészéves, illetve évközi nyelvtanfolyamokat is szerveznek, így a felnőttek tanulása sem jelent gondot.

Málta tehát nem egy szokványos tengerparti nyaralóhely. Nincsenek végeláthatatlan homokos strandok. A látogatókat 7000 év történelem és kultúra, ragyogó napsütés, gyönyörűen tiszta víz, igazi búvárparadicsom, professzionális angolnyelvi-képzés, gasztronómiai élmények és igazi, szívből jövő vendégszeretet várja.

Gyönyörű természeti képződmények, kellemes klíma, kopár, partmentén lévő sziklák, a tenger felől megközelíthető barlangok mindez megtalálható Málta szigetén, ezen a csöppnyi földközi-tengeri álomvilágban.

A sziget tele misztikummal, csöppnyi városainak macskaköves utcái zsúfoltak a normann kori katedrálisoktól és a barokk stílusjegyeket hordozó palotáktól. A vidék mi mást is tartalmazhat, mint az emberiség történelmének legrégebbi vallási építményeinek maradványait, a több ezer éves neolitikus sziklatemplomok és a hírneves lovagrend máig élő legendája nyújt igazi vonzerőt. Mindez kellően hat a turizmusra: évek óta az egyik leglátogatottabb sziget. Máltán nincs dús növényzet, a táj kopár, sziklás, de a műemlékek, a szigetlakók vendégszeretete, a jellegzetes máltai folklór felejthetetlen élményt nyújtanak. A tenger állat-és növényvilága igen gazdag, ezáltal Máltát a búvárok Mekkájaként is emlegetik. A máltai emberek élete roppant színes, fél életüket csak ünneplésekkel és karneválokkal töltik, mivel a katolikus ünnepek összesen hat hónapot vesznek el egy évből. Ez jelentős mennyiségű konfetti-dobálással és csokoládé, mogyoró elfogyasztásával jár, a fogorvosok nem kis örömére. A fesztiváli évad pedig pont akkor fejeződik be, amikor indul a jól megérdemelt nyári pihenés időszaka...

 

Máltán nincsenek nagy áruházak, csak egy nagyobb bevásárlóközpont van Floriana-ban. A legtöbb üzlet kicsi és egyfajta árut forgalmaz; ezenkívül vásárolhatunk a szabadtéri piacokon és az állami vagy önkormányzati kézműves központokban. Alacsonyak az árak a piacokon és a gozó-i kis standokon, különösen, ha egynél több árucikket vásárolunk. Alkudozni ne próbáljunk, itt nem divat. A boltok legnagyobb választékát Vallettában és Sliemában találjuk, bár a legtöbb üdülőhelyen is nagyon megnőtt az áruválaszték az utóbbi időben. Gozón a legfontosabb bevásárló helyek Victoria, Xlendi és Marsalforn. A máltai boltok heti hat napon tartanak nyitva 9-19 óráig. A legtöbbjük ebédidőben két órára bezár, és vasárnap is zárva tartanak. A nemzetközi márkák találhatóak Body Shop, Benetton, Gucci és Cardin -, de érdemesebb a helybéli termékek közül választani. Ezek közül is elsősorban mdina-i üveget, amely gyakran türkizkék színű, bár futtatott zöld árnyalatokban és barnában is kapható.

De találhatunk a papírnehezékektől kezdve a szép vázákon keresztül a tálakig és a hamutartókig mindenféle kézzel készített tárgyat. Ta'Qaliban megtekinthetjük az üvegkészítés folyamatát, termékeiket pedig a szigeteken mindenütt árulják. Az ezüst ötvösmunka szintén egyedülálló: a máltai ezüst híres a tisztaságáról. Karkötőket, gyűrűket és máltai kereszteket készítenek belőle. Arany is kapható mindenfelé: az ékszerkészítés évszázados múltú. Sok ékszerkészítőt találhatunk Vallettában, Sliemában, St. Julian's városában és a vallettai Máltai kézműves Centrumhoz és a Ta'Qali kézműves faluhoz hasonló bemutatótermekben.

Málta fővárosa Valletta, a város, melyet "úriemberek építettek úriembereknek". A 16.századbeli épületek remek állapotban maradtak fenn, gyönyör, de szerencsére nem túl hosszú sétával bejárhatóak a műemlékek. A fővárosba a Városkapun keresztül érkezünk. Csodálatos tereken, paloták között végighaladva érkezünk a miniszterelnök rezidenciájaként funkcionáló Auberge de Castille palotához. A spanyol lovagok által kialakított Upper Barrakka Parkból lélegzetelállító panoráma tárul elénk.

Egyéb információ:

Népsűrűség: 107,5 km2

Népcsoportok: máltai (96%), brit

Közigazgatási beosztás: 6 körzet

Fekvés:
Dél-Európa, Földközi-tengeri sziget, Szicíliától délre fekszik

Országhívószám: 356

Autójelzés: M

Államforma:
köztársaság

Főváros:
Valletta

Hivatalos nyelv: máltai, angol

Nagyobb városok:
Birkirkara, Qormi, Hamrun, Sliema, Mosta, Victoria, Zabbar

Ünnepnapok:
Jan. 1. Újév
Febr. 10. Szent Pál hajótörésének ünnepe
Márc. 19. Szent József ünnepe
Márc. 31. Nemzeti ünnep - A szabadság napja
Ápr. Húsvét
Máj. 1. Munka ünnepe
Jún. 7. Sette Giugno
Jún. 29. Szent Péter és Szent Pál napja
Szept. 8. A győzelem napja - Regatta
Szept. 21. Függetlenség Napja
Nov. Nemzetközi Kórusfesztivál
Dec. 8. A szeplőtelen fogantatás napja
December 13. A köztársaság napja
Dec. 25. Karácsony